Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat

Hur stämmer man en gitarr ?

Guiden går igenom

 

 

 

Viktiga stämråd


Köp bra musikböcker på Notlagret.se!

Videolektion för hur du stämmer gitarren

Allt detta finns skriftligt förklarat längre ner på sidan.

 

Att stämma med stämapparat

Som nybörjare rekommenderar jag att du inhandlar en stämapparat - själv har jag en Yamaha. Det är väldigt enkelt att stämma med en stämapparat, så länge du vet någorlunda hur strängarna ska låta.

 

En strängs ton har en bestämd tonhöjd. Tonhöjd är kort sagt tonens ljushet/mörket.

 

Lyssna t ex på tonerna nedan:

B | A

Tonen B är mycket mörkare än tonen A och har därför lägre tonhöjd. Det omvända gäller för A.

Om du stämmer upp en sträng med för hög tonhöjd, dvs om du spänner strängen för mycket, kommer den att gå sönder. Detta vill vi inte! Därför måste du veta hur strängarna ska låta på ett ungefär.

I början bör du alltid lyssna på toner som du vet stämmer och har rätt tonhöjd.

I bilden ovan kan du klicka antingen på en sträng eller på tonnamnet för att höra hur respektive sträng ska låta med korrekt tonhöjd!

Tänk dig stämapparaten som en finjusterare - den kommer att berätta för dig när strängen är exakt stämd, men du borde själv först försöka att stämma upp strängen genom att lyssna på redan korrekta toner.

För att hels förstå hur du stämmer med en stämapparat - se videon.

Stämprogram

Att stämma med ett stämprogram fungerar precis som en stämapparat. För att kunna använda ett sådant program måste du ha en mikrofon. Det finns gratis program som du kan ladda ner under Verktyg - Musikprogram.

 

Att stämma utan stämapparat

Att kunna stämma en gitarr utan stämapparat är något varje gitarrist måste kunna. Detta kan göras på två olika sätt, vilka jag kommer visa nedan.

Om du inte redan har ett välutvecklat musiköra (gehör) så kommer du inte att klara av detta i början. Det är lika bra att lägga korten på bordet - ditt höra behöver träning för att du ska kunna höra när strängen/strängarna är stämda. Det är som med allt annat - övning ger färdighet.

Misströsta dock icke! Du kommer efter några försök att få gitarren spelbart stämd, sedan kommer du att kunna urskilja mer och mer detaljerat huruvida strängen är stämd eller ej. Tillslut kommer du att bli lika duktig som en stämapparat.

Efter att du spelat i något år eller så kommer du kanske t o m kunna stämma guran genom att enbart bara ta ett G-ackord och stämma strängarna utifrån hur du vet att ett G-ackord ska låta.

Denna sorts gehör har dock inte alla, fast de flesta brukar kunna utveckla det med tiden (mig själv inkluderad, jag har ju spelat ett tag=) ).

Nu så tycker jag att vi kör igång med stämmandet, eller hur?

Referenstoner

Använd dessa för att kontrollera att det låter rätt!

Stämma genom att jämföra stämda/ostämda strängar

Det vanligaste sättet som man börjar lära sig stämma på är genom att helt enkelt jämföra en stäåmd sträng med en ostämd på det sätt att du spelar den ostämda strängens ton med korrekt tonhöjd på den stämda.

Låter rörigt? Inte då!

Om vi t ex har en stämd E-sträng, så innebär det att alla toner du spelar på denna sträng ochså är korrekta, dvs stämda toner.

femte bandet på den tjocka e-strängen finns tonen A. Om du med andra ord har tjocka e-strängen stämd och trycker ner den på band fem så får du den tonen som en stämd A-sträng ska ha. Detta kan du sedan fortsätta ända upp till B-strängen, och på så vis stämmer du alla strängar utifrån tjocka E-strängen.

Undantaget är att tonen B på G-strängen finns på band fyra, inte fem. I bilden till vänster ser du alla likhetstonernas platser (jämför alltid alltid från vänster till höger). Du behöver alltså bara ha en stämd sträng för att kunna stämma alla andra strängar. Här följer alla korrekt stämda strängar igen, så att du kan testa. Om du inte tittade på videon ovan, så gör det nu, den förklarar allt =)

 

 

 

Att stämma genom att jämföra flageoletter

Flageoletter är benämningen på de toner man kan skapa genom att försiktigt snudda vid en sträng med ett finger samtidigt som vi slår an en sträng. Dessa toner är ganska svåra att skapa i början eftersom man lätt snuddar vid strängen antingen för hårt eller för löst med vänster/högerhanden samtidigt som man knäpper till strängen. Med lite övning lär man sig dock ganska snabbt.

Fördelen med att stämma genom att jämföra flageoletterna är att vi inte behöver trycka ner några band, och därmed kan stämma på ett "ledigare" sätt!

De rena flageoletterna finns exklusivt på 5e, 7e och 12e banden. Tolfte bandets flageolett är samma ton som när du trycker ner strängen på tolfte bandet och spelar. Titta i videon när jag spelar alla rena flageoletter från 5e till 12e bandet.

För att stämma med flageoletterna går du igenom följande steg:

  1. Stäm tjocka E-strängengehör: klicka för att lyssna på tonen E
  2. Jämför låga E-strängens flageolett på femte bandet med A-strängens flageolett på sjunde bandet.
  3. Jämför A-strängens fl. på femte bandet med D-strängens fl. på sjunde bandet.
  4. Jämför D-strängens fl. på femte bandet med G-strängens fl. på sjunde bandet.
  5. Jämför tjocka E-strängens fl. på sjunde bandet med lösa B-strängen.
  6. Jämför A-strängens fl. på sjunde bandet med den lösa lilla e-strängen.

Kontrollera sedan helst att alla strängar är stämda med den föregående jämförelsemetoden - att stämma med flageoletter kan vara klurigt, och på vissa gitarrer går det inte.

Jag går igenom alla steg i videon.

Grattis

Nu borde du kunna stämma din gitarr både med och utan stämapparat. Tänk på att ovanstående sätt enbart är några av flera andra sätt att stämma en gitarr på, t ex kan man använda stämgaffel elelr stämpipa (som referenstoner). Fast ovanstående sätt räcker.

 

Nyhetsbrevet

Glöm inte att gå med i nyhetsbrevet för att få reda på när jag lägger upp nya bra grejer på sidan=).

Namn
E-mail


Fler nybörjarguider

Plektrum
Stämma gitarren
Tabulatur/ackord
Olika gitarrtekniker
Att använda barréklämma / capo